Total: Útoky na Aramco budú mať následky, situácia v oblasti sa bude zhoršovať

Šéf francúzskej ropnej spoločnosti Total sa obáva, že útoky na ropné zariadenia saudského ropného koncernu Saudi Aramco budú mať následky a situácia na Blízkom východe sa bude naďalej zhoršovať. Správu priniesla agentúra TASR.

      "Útoky, ktoré zredukovali produkciu Saudskej Arábie približne o polovicu, budú mať svoje následky," povedal výkonný riaditeľ Totalu Patrick Pouyanne. "Obávam sa, že takýto útok nezostane bez odvety. Netušíme, kde sa to všetko skončí," povedal počas vypočutia na pôde francúzskeho parlamentu.
      K víkendovému útoku na dve veľké ropné zariadenia v Saudskej Arábii sa prihlásili jemenskí šiitskí povstalci húsíovia. Útok dronmi spôsobil rozsiahle škody na najväčšej rafinérii na svete a ťažbu v krajine znížil približne o 50 %, čo v pondelok (16. 9.) viedlo k najvýraznejšiemu rastu cien od začiatku 90. rokov.
      Pouyanne však odmietol, že by tento rast cien mal viesť k zvýšeniu cien palív vo Francúzsku. "Včera zaznamenali ceny ropy rast o vyše 10 %, dnes vyše 4 % strácajú. Uvidíme, ako sa to časom vyvinie," dodal.