Total cúva z Arktídy

Štátom kontrolovaný francúzsky ropný gigant Total nebude participovať na prieskume a ťažbe ropy v arktických oblastiach. Hlavným dôvodom sú obavy z možného negatívneho vplyvu na citlivé arktické ekosystémy.

Spoločnosť Total počúvla varovania ekológov, ktorí ropným spoločnostiam neodporúčajú ťažbu uhľovodíkov v arktických oblastiach, a nebude otvárať prieskum v Grónsku. Ako povedal generálny riaditeľ Totalu Christophe de Margerie, firma nechce riskovať prípadnú ekologickú katastrofu. Popri nedoziernych škodách na severskom prírodnom prostredí by takýto scenár znamenal katastrofu aj pre renomé ropnej spoločnosti.

O ťažbe ropy a plynu z veľkých ložísk v arktických oblastiach Aljašky, Grónska a na severe Ruska uvažuje viacero veľkých ropných hráčovm, predovšetkým Shell a Gazprom, ale aj Statoil a ExxonMobil. Prieskum sa už začal, ale jeho postup brzdia protesty ochrancov prírody, ktorí požadujú trvalý zákaz ťažby. Naposledy aktivisti Greenpeace obsadili gigantickú ropnú plošinu Gazpromu, ktorá má ako prvá začať s ťažbou v Severnom ľadovom oceáne.