Súd rozhodol, že na plynovod Nord Stream 2 sa vzťahujú pravidlá EÚ

Nemecký súd v stredu rozhodol o tom, že aj na plynovod Severný prúd 2 (Nord Stream 2) sa vzťahujú pravidlá Európskej únie (EÚ), podľa ktorých nesmú byť majitelia plynovodov zároveň dodávateľmi plynu prúdiacim cez ne. EÚ sa týmto spôsobom snaží zabezpečiť férovú konkurenciu. Správu priniesla agentúra TASR.
      Vrchný krajinský súd v Düsseldorfe (Oberlandesgericht Düsseldorf) odmietol námietku, ktorú v minulom roku podali prevádzkovatelia plynovodu Severný prúd 2, v ktorom má väčšinu ruský koncern Gazprom a cez ktorý sa má prepravovať plyn po dne Baltického mora z Ruska do Nemecka. Prevádzkovatelia projektu tvrdili, že úniové pravidlá sú diskriminačné.
      Súd rozhodnutie, proti ktorému sa je možné odvolať, bezprostredne nezdôvodnil. Ceny plynu na holandskej burze TTF sa po rozhodnutí súdu zvýšili.
      "Ruský Gazprom bude nútený vydražiť plynovodnú kapacitu, čo môže ešte viac zdržať dodávky," uviedol plynárenský analytik firmy Refinitiv Xun Peng.
      Podľa pravidiel EÚ spoločnosti, ktoré produkujú, prepravujú a distribuujú plyn v rámci únie, musia byť samostatné alebo oddelené. Cieľom je zabezpečiť férovú konkurenciu na trhu a zamedziť firmám, aby bránili konkurentom v prístupe k infraštruktúre.
      Prevádzkovateľ plynovodu Severný prúd 2 tvrdí, že cieľom týchto pravidiel, upravených v roku 2019, je práve tento projekt. Mnoho európskych vlád je proti nemu a niektoré ho považujú za nástroj Moskvy na zvýšenie závislosti EÚ od ruského plynu.