Stretnutie technického výboru aliancie OPEC+ bolo odvolané

Stretnutie technického výboru aliancie OPEC+, ktorú tvoria členovia Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a ďalší veľkí producenti na čele s Ruskom, naplánované na stredu (18. 3.) vo Viedni, bolo odvolané. Uviedli to nemenované zdroje z ropného kartelu. Informovala o tom agentúra TASR.

      Dôvodom je zlyhanie pokusov o medikáciu v spore medzi Saudskou Arábiou a Ruskom po kolapse rokovaní začiatkom marca o ďalšom znížení ťažby v rámci OPEC+.
      Koncom tohto mesiaca pritom vyprší platnosť doterajšej dohody o obmedzení ťažby v aliancii OPEC+, ktorá svojimi dodávkami pokrýva viac ako 40 % svetovej spotreby ropy. Spoločný technický výbor OPEC+ pripravuje odporúčania pre rokovania ministrov aliancie.
      Ceny ropy v pondelok strmo klesli, pričom cena WTI sa už prepadla pod hranicu 30 USD (27,02 eura) za barel (159 litrov).
      "Je to odvolané," uviedol jeden zo zdrojov bez udania dôvodu. Zatiaľ nie je jasné, či bude schôdza naplánovaná na iný termín. Niektorí zamestnanci v ústredí OPEC vo Viedni pracujú z domu v rámci preventívnych opatrení proti šíreniu koronavírusom.
      Tri roky spolupráce medzi OPEC, Ruskom a ostatnými veľkými producentmi sa tak skončili 6. marca po tom, ako Moskva odmietla podporiť ďalšie škrty, aby sa vyrovnala s vypuknutím koronavírusu. OPEC odpovedal odstránením všetkých obmedzení v rámci vlastnej ťažby.
      Niektorí členovia kartelu sa pokúsili sprostredkovať komunikáciu medzi Rijádom a Moskvou, zatiaľ však bez výsledku a zdroje hovoria, že je ťažké pre obe strany dosiahnuť kompromis, keďže Saudi rozpútali cenovú vojnu a zlacneli svoje aprílové dodávky na mnohé trhy.
      "Pre Saudov je teraz ťažké ustúpiť," uviedol jeden zo zdrojov z OPEC .
      Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov zase povedal, že nevie o žiadnych plánoch na skontaktovanie sa s vedením Saudskej Arábie. A dodal, že Rusko pokles cien ropy neprekvapil.