Štáty OPEC+ sa dohodli na predĺžení programu znižovania ťažby o deväť mesiacov

Členské štáty Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a krajiny mimo ropného kartelu na čele s Ruskom sa dohodli na predĺžení programu o znižovaní produkcie o ďalších deväť mesiacov. Členovia dohody známi ako skupina OPEC+ sa zhodli na tom, že v čase klesajúceho dopytu a rastúcej produkcie v USA je potrebné program predĺžiť a podporiť tak ceny suroviny. Správu priniesla agentúra TASR.

      Členovia OPEC sa už v pondelok (1. 7.) dohodli na predĺžení ťažobných limitov do konca marca 2020 a v utorok začali o svojej dohode rokovať s ostatnými producentmi. Kľúčový bol postoj Ruska ako najväčšieho producenta v rámci štátov mimo OPEC. Moskva predĺženie programu obmedzovania ťažby podporila a ostatné krajiny sa potom pripojili. Spojené štáty nie sú členmi dohody, takže sa ich obmedzenia v ťažbe netýkajú.
      "S cieľom udržať súčasný trh na stabilnej úrovni a zabrániť vytváraniu nadmerných zásob sme sa rozhodli, že objem produkčných škrtov udržíme na pôvodnej úrovni," povedal po hlasovaní ruský minister energetiky Alexander Novak v súvislosti s rozsahom obmedzovania produkcie.
      Podľa najväčšieho producenta v rámci OPEC, Saudskej Arábie, je najlepším riešením na zabezpečenie rovnováhy na trhu predĺženie programu o deväť mesiacov. Členské štáty skupiny OPEC+ tak budú až do konca marca budúceho roka pokračovať v programe, v rámci ktorého svoju celkovú produkciu znižujú o 1,2 milióna barelov denne (1 barel = 159 litrov).