SR a Maďarsko zvýšia kapacitu vzájomnej prepravy zemného plynu

Slovensko a Maďarsko zvýšia kapacitu vzájomného plynovodného prepojenia na 5,3 miliardy kubických metrov (m3) zemného plynu za rok. Zároveň nadbytky plynu, ktoré Maďarsko nezužitkuje z južných prepojení, budú využívať existujúcu infraštruktúru na Slovensku. Vyplýva to z memoranda o spolupráci pri preprave plynu, ktoré v obci Kechnec (okres Košice-okolie) podpísali minister hospodárstva SR Peter Žiga (Smer-SD) a maďarský minister zahraničných vecí a obchodu Péter Szijjártó. Správu priniesla agentúra TASR.

      Podľa Žigu to významne prispeje k energetickej bezpečnosti Slovenska a regiónu. Memorandum sa týka plynovodného prepojenia, ktoré od roku 2015 spája vysokotlakové prepravné systémy medzi Veľkými Zlievcami v okrese Veľký Krtíš a maďarskou obcou Vecsés. Jeho súčasná kapacita je 4,5 miliardy m3 plynu v smere do Maďarska a 1,8 miliardy m3 na Slovensko. Podľa projektu sa kapacita obojstranne zvýši na viac ako 5 miliárd m3 plynu ročne.
      "Zároveň všetky nadbytky, ktoré budú plynúť z južných prepojení z plynovodov, ako je TurkStream, South Stream alebo čiernomorský plynovod, a nebudú zužitkované na maďarskej strane, budú využívať existujúcu infraštruktúru, ktorú poskytuje Slovenská republika. To znamená cez prepojenie vo Veľkých Zlievciach príde z Maďarska plyn na Slovensko a využije sa voľná kapacita, ktorú máme v Eustreame, a tento plyn bude potom distribuovaný buď na západné, alebo východné trhy," uviedol Žiga.
      Podľa neho ide o strategickú záležitosť, pričom z memoranda vyplýva, že netreba budovať plynovodné prepojenie medzi Maďarskom a Rakúskom. "Pretože tu je existujúca infraštruktúra, a pokiaľ sme v Európskej únii a EÚ podporuje využívanie existujúcich trás, tak nie je na takéto niečo dôvod," dodal.