Slovnaft podpísal dohodu o spolupráci so spoločnosťou Tatnefť

Predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Slovnaftu Oszkár Világi a generálny riaditeľ spoločnosti Tatnefť Nail Maganov podpísali 3. júla 2019 počas slovenskej podnikateľskej misie v Kazani (Tatárska republika Ruskej federácie) memorandum o spolupráci. V podpísanom dokumente sú špecifikované oblasti možných spoločných projektov – výroba biozložiek pre motorové palivá, či modifikovaných bitúmenov a mazív. Informovala o tom spoločnosť SLOVNAFT, a.s.

 

O partnerstve v oblasti downstreamu sa dohodli manažment Tatnefti a reprezentanti Skupiny MOL, vrátane Slovnaftu, v januári tohto roka počas návštevy rafinérskeho a petrochemického komplexu Taneko, ktorý patrí spoločnosti Tatnefť.

Podpis memoranda sa uskutočnil pri príležitosti stretnutia predsedu NR SR Andreja Danka s prezidentom Tatárskej republiky Rustamom Minnichanovom, ktorý je zároveň predsedom predstavenstva Tatneftu. "Tatneft je v Rusku poprednou ropnou spoločnosťou. Spolupráca so Slovnaftom v rámci podpísanej dohody má viacero smerov, no spolupracovali sme spolu už aj v minulosti. Touto dohodou však naša spolupráca dostala oficiálny ráz. Navyše bola podpísaná za účasti vysokej delegácie, čo je dobrým signálom a vítame to,“ povedal prezident Tatárska Rustam Minnichanov.

„Konkrétnym výsledkom stretnutia je aj pilotný projekt nášho unikátneho produktu gumoasfaltu. V najbližšom týždňoch bude v Kazani na vybranom úseku cesty položený na skúšku gumoasfalt a partneri si ho tak v realite môžu otestovať. Ide o inovatívny produkt, ktorý bol vyvinutý na úrovni Skupiny MOL. Gumoasfalt znižuje náklady na údržbu ciest, zvyšuje životnosť cesty a má aj ekologický rozmer, keďže sa pri ňom využívajú opotrebované pneumatiky “, povedal predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Slovnaftu a Group Chief Innovation Officer Oszkár Világi.

Spoločnosť Tatnefť je šiestou najväčšou ropnou a plynárenskou spoločnosťou Ruskej federácie s aktivitami na domácom aj zahraničných trhoch. Do portfólia jej aktivít patria prieskum a ťažba uhľovodíkov, spracovanie ropy, výroba pneumatík, prevádzkovanie vlastnej siete vyše 600 čerpacích staníc, petrochémia a poskytovanie bankových služieb. Jedným z najvýznamnejších projektov spoločnosti je v súčasnosti výstavba rafinérskeho a petrochemického komplexu TANECO (komplex NPiNHZ) v meste Nižnekamsk s najmodernejšími technológiami spracovania ropy.