Skupina MOL zaznamenala v 2. štvrťroku rekordný zisk 893 miliónov USD

Petrochemická skupina MOL, do ktorej patrí aj bratislavská rafinéria Slovnaft, zaznamenala v druhom štvrťroku rekordný zisk pred zdanením, úrokmi a odpismi očistený o náklady súvisiace s precenením zásob (čistá CCS EBITDA) vo výške 893 miliónov USD (753,6 milióna eur). Medziročne vzrástol zisk o 153 % a zároveň ide o historicky najvyšší štvrťročný zisk skupiny, informoval hovorca Slovnaftu Anton Molnár. Za prvých šesť mesiacov skupina MOL vygenerovala EBITDA vo výške 1,559 miliardy USD.
      Pozitívny hospodársky výsledok MOL prisudzuje rekordne vysokým petrochemickým maržiam a tiež uvoľneniu obmedzení spojených s pandémiou ochorenia COVID-19. Silná EBITDA za druhý štvrťrok umožňuje skupine MOL zvýšiť svoje celoročné výhľady zisku v roku 2021 na približne tri miliardy USD z pôvodných približne 2,3 miliardy USD.
      Čistá CCS EBITDA v divízii Downstream, zahŕňajúcej rafinérie za druhý štvrťrok, vzrástla medziročne o 305 % na 447 miliónov USD najmä vďaka veľmi silnej výkonnosti petrochémie, pričom rafinérske marže sa postupne zotavovali zo svojho minima, na ktoré sa prepadli v druhom štvrťroku 2020.
      EBITDA v divízii Upstream, ktorá sa zaoberá ťažbou ropy, druhom štvrťroku vyskočila na 336 miliónov USD a bola presne trikrát vyššia ako pred rokom. Výsledok za prvý polrok dosiahol 645 miliónov USD, čo predstavuje 117 % nárast v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka. Dôvodom sú rastúce ceny ropy a plynu. Objem ťažby ropy a plynu sa v porovnaní s prvým štvrťrokom 2021 mierne znížil o päť percent.
      Divízia Služby zákazníkom, čo sú najmä čerpacie stanice pohonných látok, dosiahla v druhom štvrťroku 2021 historicky najvyššiu EBITDA, pričom sa medziročne zvýšila o 48 % na 164 miliónov USD. Uvoľnenie obmedzení, spojených s pandémiou v hlavných krajinách Skupiny MOL v strednej a východnej Európe, pozitívne ovplyvnilo objemy predaja a nepalivovú maržu.
      Skupina MOL je medzinárodná ropná a plynárenská spoločnosť so sídlom v Budapešti. Pôsobí vo viac ako 30 krajinách, zamestnáva 25.000 zamestnancov. Skupina MOL prevádzkuje v rámci integrovaného riadenia dodávateľského reťazca tri rafinérie a dva petrochemické závody v Maďarsku, na Slovensku a v Chorvátsku a vlastní sieť takmer 2000 čerpacích staníc v desiatich krajinách strednej a východnej Európy.