Skupina MOL posilňuje svoje prieskumné a ťažobné aktivity v Ománe

Medzinárodná skupina, ktorá patrí medzi lídrov v strednej Európe, je v Ománe prítomná už šesť rokov a preinvestovala tam vyše 60 miliónov dolárov. Po novej akvizícii bude vykonávať prieskumné a ťažobné aktivity na ploche 20 000 štvorcových kilometrov.

Reprezentanti Skupiny MOL a Ománskeho sultanátu podpísali v úvode septembra dohodu o prieskumných prácach na novom bloku a deľbe produkcie. Nový prieskumný blok je v púštnom teréne pozdĺž hranice Ománu a Saudskej Arábie a má takmer päť tisíc štvorcových kilometrov. V oblasti je vybudovaná kvalitná infraštruktúra so zariadeniami na ťažbu a transport ropy. Odhadované množstvo ropných zásob na bloku je zhruba 200 miliónov barelov. Dohoda nadobudne účinnosť po ratifikácii formou dekrétu Ománskeho sultanátu.

"V rámci celého Blízkeho východu je Omán pre Skupinu MOL z viacerých dôvodov kľúčový a spoločnosť Oman Oil je naším významným strategickým partnerom,“ uviedol výkonný viceprezident divízie Prieskum & ťažba Skupiny MOL Sándor Fasimon.

Prieskum je rozložený na šesť rokov a bude rozdelený na štvorročnú a dvojročnú fázu. Počas prvej fázy sa uskutočnia práce zahŕňajúce geofyzikálnu a geologickú analýzu, seizmické merania a dva prieskumné vrty. Výška plánovanej investície je viac než 30 miliónov dolárov.