Shell sa chce stať do roku 2050 uhlíkovo neutrálnym

Britsko-holandský ropný gigant Royal Dutch Shell sa vo štvrtok zaviazal, že sa do roku 2050 stane uhlíkovo neutrálnym. To zodpovedá záväzku konkurenčného koncernu BP. Správu priniesla agentúra TASR.

      „Očakávania spoločnosti sa v rámci diskusií o zmene klímy rýchlo zmenili,“ uviedol vo vyhlásení generálny riaditeľ Ben van Beurden. Dodal, že Shell sa teraz snaží naplniť vlastné ambície a chcel by sa stať do roku 2050, alebo aj skôr, energetickým podnikom s nulovými emisiami.    
      Ropný koncern spresnil, že sa bude snažiť znížiť emisie pri výrobe, tzv. čistú uhlíkovú stopu svojich energetických produktov, o 30 % do roku 2035 a o 65 % do roku 2050. Cieľom Shell je „pomôcť obmedziť priemerný nárast teploty na 1,5 stupňa Celzia v súlade s Parížskou dohodou o zmene klímy“.
      Shell prišiel s týmto sľubom v čase, keď ropný sektor zasiahol pád cien ropy na takmer 20-ročné minimá, keďže pandémia nového koronavírusu nasmerovala globálnu ekonomiku do recesie. Situáciu ešte zhoršuje nadmerná ponuka ropy na trhu, ktorá je dôsledkom nedávnej cenovej vojny medzi Saudskou Arábiou a Ruskom.
      Pád cien ropy značne zaťažil financie Shell a prinútil koncern znížiť investície.
      Vo februári vyhlásil hlavný súper Shell - britský koncern BP, že sa pokúsi dosiahnuť „nulové“ emisie uhlíka do roku 2050. Vyslúžil si však kritiku zo strany environmentálnych aktivistov za nedostatok podrobností o tom, ako plánuje dosiahnuť tento cieľ.