Severné more stále skrýva významné náleziská ropy

9.8.2011 euractiv.sk strana 0 Euractiv.fr / Sekcie / Energetika
Nórska ropná spoločnosť Statoil 8. augusta oznámila objav nového náleziska ropy v Severnom mori pri meste Stavanger na juhu krajiny. Nálezisko by mohlo obsahovať približne 200 - 400 miliónov barelov suroviny.

Nórska ropná spoločnosť Statoil 8. augusta oznámila objav nového náleziska ropy v Severnom mori pri meste Stavanger na juhu krajiny. Nálezisko by mohlo obsahovať približne 200 - 400 miliónov barelov suroviny. 

Napriek tomu, že Severné more patrí k najviac preskúmaným oblastiach a ropa sa v ňom ťaží viac ako 40 rokov, súprava americkej firmy Transocean Leader minulý týždeň narazila na ropný stĺpec s výškou asi 65 metrov. Podľa spoločnosti Statoil, ktorá vlastní 40 % akcií poľa Aldous Major South, na hranici ktorého sa nové nálezisko nachádza, ide o „zásobník vynikajúcej kvality“.

Na základe prieskumov potenciálu v nórskom šelfovom mori, ktoré Statoil uskutočňuje, by mohlo byť nové nálezisko súčasťou širšieho pásma, kde sa nachádza oveľa viac ropných zásob. Časť tejto zóny kontroluje aj švédska spoločnosť Lundin Petroleum. Predbežný objem ropy v novoobjavenom nálezisku sa odhaduje na 200 – 400 miliónov barelov ekvivalentu ropy. Zainteresované firmy očakávajú aj ďalšie objavy na sever a juh od náleziska.

„Severné more je úžasná panva – nikdy neprestane dávať niečo nové,“ uviedla viceprezidentka Statoilu pre prieskum Gro Haatvedtová pre agentúru Reuters. Dodala, že hoci nejde o obrovské pole „v medzinárodnom meradle je to významný objav“.

Haatvedtová ho prirovnala kobjavu poľa Norne vSevernom mori vroke 1997, kde stále prebieha ťažba 34 tisíc barelov ropy denne. Potenciál ďalšieho poľa Skrugard, ktoré objavili v apríli tohto roku v Barentsovom mori, sa odhaduje na 150 – 250 miliónov barelov ropy. Mohol by však dosiahnuť až dvojnásobné hodnoty.

Zaujímavý sever

Podľa analytika Arctic Securities Tronda Omdala je to pozitívny signál pre nórsky šelf. „Tento objav možno rýchlo rozvinúť a pomerne rýchlo obchodne využiť,“ uviedol. Analytik Danske Bank Endre Stoloekken nazval objav „celkom sľubným“. „Demonštruje to, že hoci je Severné more všeobecne pomerne vyzreté, stále je tam možné urobiť sľubné objavy,“ dodal s tým, že hoci nejde o znovuzrodenie oblasti, ide o predĺženie jej životnosti.

„Je príliš skoro hovoriť, akú technológiu pre rozvoj použijeme,“ uviedla Haatvedtová. Podľa Lundin Petroleum bude mať ropný vrt vertikálnu dĺžku asi 2083 metrov v hĺbke vody 112 metrov.

Takisto francúzska spoločnosť Total v pondelok oznámila objav náleziska zemného plynu v Barentsovom mori. Jeho využiteľný objem sa odhaduje na 10 – 50 miliárd kubických metrov. Britsko-holandskej spoločnosti Shell sa zase minulý týždeň podarilo získať povolenie od amerických úradov pre prieskumné vrty na severnom pobreží Aljašky v Beaufortovom mori. Začať by sa mali v júli budúceho roku. Záujem ťažobného priemyslu o severné moria a Arktídu, kde kedysi trvalá ľadová prikrývka rýchlo ustupuje, sa tak bude určite naďalej zvyšovať.

(EurActiv v spolupráci s Reuters)