Saudská Arábia dobrovoľne znížila ťažbu ropy

Rozhodnutie Saudskej Arábie o dobrovoľnom znížení ťažby ropy by sa mohlo na globálnom ropnom trhu prejavovať po väčšinu roku 2021, i keď opatrenia proti šíreniu koronavírusu stále obmedzujú dopyt. Informovala o tom agentúra TASR.

 

      Saudská Arábia ako najväčší svetový vývozca ropy prekvapila trhy 5. januára dobrovoľným znížením ťažby o milión barelov denne vo februári a marci. Pre tento krok sa rozhodla po tom, ako Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a ďalšie ropné štáty rozhodli o zachovaní produkcie na stabilnej úrovni. Rusko dokonca mieni ťažbu mierne zvýšiť.
      Podľa agentúry Reuters správy o znížení ťažby vyzdvihli ceny na 11-mesačné maximum. Ak sú okamžité ceny vyššie než ceny termínovaných zmlúv, môže to obchodníkov motivovať k uvoľneniu ropy zo zásob.
      Goldman Sachs vo svojej najnovšej prognóze očakáva pokles dopytu v januári, februári a marci o jeden až dva milióny barelov denne. Po väčšinu roka očakáva deficit na trhu, pričom najvyššiu úroveň 2,3 milióna barelov denne dosiahne v septembri, čo predstavuje takmer 3 % globálnych dodávok v danom mesiaci.