Saudská Arábia chce uviesť akcie Saudi Aramco na burzu 4. decembra

Saudská Arábia po dlhšom odklade plánuje spustiť 4. decembra prvotnú verenú ponuku (IPO) akcií svojho ropného koncernu Saudi Aramco. Uviedol to v utorok saudský spravodajský kanál Al-Arabiya s odvolaním sa na nemenované zdroje. Správu priniesla agentúra TASR.

      Podľa tejto televízie saudská burza Tadawul vyhlási 3. novembra harmonogram IPO a 17. novembra zverejní cieľovú cenu. K samotnému uvedeniu akcií na trh dôjde 4. decembra, keď budú môcť investori začať s ich upisovaním. A od 11. decembra sa začne s akciami Saudi Aramco obchodovať na burze Tadawul.
      IPO je základným kameňom programu reforiem, ktoré majú zbaviť saudskoarabské hospodárstvo závislosti od príjmov z ropy.
      Saudská Arábia musela IPO odložiť po septembrových útokoch na ropné zariadenia Saudi Aramco, ktoré viedli k poklesu dennej produkcie ropy približne o 50 %. Vláda v Rijáde chcela pred uvedením akcií na burzu najskôr zistiť rozsah škôd na zariadeniach Saudi Aramco, a tiež ako dlho bude trvať ich oprava a návrat produkcie ropy na pôvodnú úroveň.
      Očakáva sa tiež, že spoločnosť Saudi Aramco vstúpi najskôr na saudskú akciovú burzu Tadawul, a neskôr budú jej akcie kótované aj na zahraničnej burze, pravdepodobne v Tokiu. Spoločnosť už oznámila, že s prípravami jej pomôžu banky JPMorgan Chase a Goldman Sachs.