SAE založia pre projekty v Izraeli investičný fond v hodnote 10 miliárd dolárov

Spojené arabské emiráty (SAE) založia investičný fond v hodnote 10 miliárd dolárov (8,3 miliardy eur) na financovanie projektov v Izraeli. Informovala o tom vo štvrtok štátna tlačová agentúra WAM a potvrdil to aj izraelský premiér Benjamin Netanjahu, ktorého cituje agentúra AFP. Správu priniesla agentúra TASR.

 

      Rozhodnutie je výsledkom "konštruktívneho" telefonátu medzi Netanjahuom a korunným princom SAE Muhammadom bin Zájidom, priblížila WAM.
      Prostredníctvom investičného fondu SAE "investuje v Izraeli, ako aj spolu s Izraelom, do rôznych sektorov vrátane energetického, vodného, vesmírneho, zdravotného a sektoru poľnohospodárskych technológií", priblížila táto bohatá arabská krajina.
      "Cieľom tohto fondu, ktorý nadväzuje na historické Abrahámske dohody, je posilniť hospodárske väzby medzi dvoma prosperujúcimi ekonomikami v regióne a priniesť nové investičné a partnerské príležitosti, ktoré podporia sociálno-ekonomický pokrok," priblížila agentúra WAM a dodala, že prostriedky pre fond "budú čerpané z vládnych a súkromných inštitúcií".
      Správa prišla len niekoľko hodín po tom, ako bol Netanjahu nútený zrušiť svoju návštevu SAE. Kancelária predsedu izraelskej vlády vo vyhlásení uviedla, že Jordánsko delegácii nedovolilo preletieť cez ich vzdušný priestor. Netanjahu incident neskôr označil za "nedorozumenie".
      Netanjahu sa však podľa vlastných slov s Muhammadom bin Zájidom, faktickým vládcom SAE, dohodol, že sa stretnú "čoskoro".
      SAE sú prvou krajinou, ktorá vlani v septembri súhlasila s nadviazaním úplných diplomatických vzťahov s Izraelom na základe tzv. Abrahámskych dohôd. Tie medzi oboma krajinami minulý rok sprostredkoval bývalý americký prezident Donald Trump. Neskôr sa postupne pridali i Bahrajn, Maroko a Sudán.