Ropovodné projekty na Slovensku by mohla podporiť EÚ

Podľa vyjadrenia ministra hospodárstva Slovenskej republiky Tomáša Malatinského by mohli dva zamýšľané ropovodné projekty - prepojenie Družby cez Bratislavu s rakúskym Schwechatom a modernizácia ropovodu Adria medzi Slovenskom a Maďarskom - získať štatút projektov spoločného záujmu EÚ.

Projekt BSP (Bratislava - Schwechat Pipeline) si vyžiada investície od 70 do 112 mil. eur a modernizácia ropovodu Adria bude stáť približne 80 mil. eur. Ako povedal T. Malatinský, obidva projekty majú z hľadiska energetickej bezpečnosti a diverzifikácie v oblasti ropy strategický význam a uchádzajú sa o zaradenie medzi projekty spoločného záujmu EÚ. Mali by tak možnosť získať finančnú pomoc z pripravovaného nástroja Spájame Európu.

Projekt BSP momentálne čaká na rozhodnutie slovenskej vlády. Realizovať by ho mala spoločnosť BSP Bratislava-Schwechat Pipeline GmbH, založená Transpetrolom a OMV. Zatiaľ nepadlo definitívne rozhodnutie o trase ropovodu, ktorá určite nebude prechádzať cez Žitný ostrov. Pôvodný projekt počítal práve s touto trasou.

Modernizáciu ropovodu Adria chce realizovať Slovnaft, člen Skupiny MOL. Investícia má významne zvýšiť kapacitu ropovodu medzi Slovenskom a Maďarskom. Ropovod Adria vedie z chorvátskeho morského prístavu Omišalj, ale aj vzhľadom na svoj vek a malú prepravnú kapacitu nie je príliš využívaný.