Ropný koncern Rosnefť sa v 1. štvrťroku prepadol do straty

Ruský ropný koncern Rosnefť v piatok oznámil, že sa v 1. štvrťroku 2020 prepadol do straty, prvej od roku 2012. Prispelo k tomu zníženie cien ropy a dopytu v dôsledku pandémie nového koronavírusu a tiež kurzové straty a precenenia finančných záväzkov v cudzej mene. Koncern zároveň spustil program spätného odkúpenia svojich akcií. Informovala o tom agentúra TASR.

      Ruská ropná spoločnosť kótovaná na burze v Londýne vykázala za tri mesiace do konca marca 2020 čistú stratu 156 miliárd rubľov (1,95 miliardy eur) po čistom zisku 131 miliárd RUB v 1. štvrťroku 2019. Spoločnosť uviedla, že v sledovanom období zaznamenala kurzovú stratu 177 miliárd RUB v dôsledku znehodnotenia rubľa a precenenia finančných záväzkov v cudzej mene.
      Tržby v 1. kvartáli klesli na 1,765 bilióna RUB z vlaňajších 2,077 bilióna RUB, pod čo sa podpísal pokles cien ropy v dôsledku pandémie.
      „V čase, keď veľa ropných a plynárenských firiem na celom svete prijíma rozhodnutia o znížení dividend a ukončení programov spätného odkúpenia akcií, rozhodnutia spoločnosti pokračovať v distribúcii hotovosti akcionárom hovoria o našej dôvere v schopnosť nielen úspešne sa vyrovnať s novými výzvami, ale tiež vyjsť z tejto zložitej situácie ako líder v tomto odvetví priemyslu,“ uviedla Rosnefť.
      Analytici však upozorňujú, že jej výsledky za 1. kvartál môžu oslabiť potenciálne dividendy za rok 2020, ktoré sa zvyčajne vyplácajú v pomere k čistému príjmu.