Ropné krajiny budú rokovať o znížení ťažby a ďalšej spolupráci

Ministri ropného priemyslu združenia OPEC+ sa podľa Azerbajdžanu majú stretnúť až vo štvrtok 9. apríla a rokovať o znížení ťažby. Ďalším cieľom nového stretnutia bude vyjasnenie ďalšej spolupráce. Správu priniesla agentúra TASR.

      Videokonferencia bola pôvodne plánovaná už na pondelok 6. apríla, no bola posunutá o tri dni. Dôvod pre odklad azerbajdžanské ministerstvo neuviedlo.
      V združení OPEC+ sú okrem členov Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) aj ďalšie ropné štáty, napríklad Rusko. Počas videokonferencie budú ministri rokovať o znížení ťažby, aby zmiernili nadmerné zásobenie ropných trhov.
      Šírenie nového koronavírusu a cenová vojna medzi Saudskou Arábiou a Ruskom spôsobili prudký pokles cien ropy. Hoci dopyt v dôsledku krízy celosvetovo padá, obidve krajiny sa nevedeli dohodnúť na znížení ťažby. Saudská Arábia dokonca produkciu drasticky zvýšila.
      Ruský prezident Vladimir Putin zdôraznil pripravenosť na rokovania a hovoril o možnom znížení ťažby o 10 miliónov barelov (1 barel = 159 litrov) denne. Medzinárodná agentúra pre energiu (IEA) však zdôraznila, že obmedzenie produkcie o tento objem nie je dostatočné.