Rast saudskej ekonomiky sa v 1. kvartáli značne spomalil pre zníženie ťažby ropy

Tempo rastu saudskej ekonomiky v 1. štvrťroku 2019 podľa očakávania kleslo oproti predchádzajúcemu kvartálu o viac ako polovicu na 1,66 %. Dôvodom bolo zníženie produkcie ropy. Informovala o tom agentúra TASR.

      Dohoda producentov z Organizácie krajín vyvážajúcich ropu a ich spojencov, tzv. OPEC+, o limitoch na ťažbu tak zasiahla Saudskú Arábiu, ktorá je najväčším svetovým vývozcom komodity.
      Saudský ropný sektor vzrástol v 1. štvrťroku o 1 %, ukázali v nedeľu vládne údaje. To bolo takmer dvojnásobok vlaňajšieho nárastu, ale masívne spomalenie v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom, keď ropný sektor medziročne zvýšil svoj výkon o takmer 6 %.
      Členovia OPEC+ sa v decembri 2018 dohodli na strmšom znížení produkcie ropy v 1. polroku 2019, aby podporili rast cien komodity.
      Saudský minister pre energetiku Chalid al-Falih povedal, že OPEC+ na stretnutí začiatkom júla s najväčšou pravdepodobnosťou predĺži dohodu o deväť mesiacov.
      To by malo brzdiť ropný sektor v tomto roku. Saudská Arábia chce preto svojimi výdavkami podporiť rast iných odvetví.
      „Odhadujeme, že ropný sektor zaznamená v 2. štvrťroku a nasledujúcich kvartáloch medziročný pokles,“ uviedla Monica Maliková, hlavná ekonómka Commercial Bank v Abú Zabí.
      Saudský neropný sektor v 1. štvrťroku vzrástol o 2,13 %, čo bolo približne rovnaké tempo ako vlani v období január-marec, ale väčšie ako 1,8 % v posledných troch mesiacoch minulého roka.
      Saudskú ekonomiku v predchádzajúcich rokoch tvrdo zasiahli nízke ceny ropy a úsporné opatrenia na redukciu obrovského rozpočtového deficitu.
      V roku 2017 saudská ekonomika zaznamenala pokles, prvýkrát od svetovej finančnej krízy pred takmer 10 rokmi, ale v minulom roku už ožila a vzrástla o 2,21 % zásluhou silného výkonu ropného sektora.