Rast cien ropy vrátil ruský ropný koncern Lukoil v 2. štvrťroku k zisku

Spoločnosť Lukoil, druhý najväčší producent ropy v Rusku, sa v 2. štvrťroku tohto roka vrátila k zisku. Prispel k tomu rast cien ropy a zemného plynu. Správu priniesla agentúra TASR.
      Spoločnosť v piatok informovala, že v 2. kvartáli zaznamenala zisk na úrovni 189,8 miliardy rubľov (2,18 miliardy eur). V rovnakom období minulého roka vykázala stratu 18,7 miliardy rubľov. Zisk pred úrokmi, daňami a odpismi (EBITDA) vzrástol zo 137,2 miliardy na 339,8 miliardy rubľov.
      K obratu prispel rast cien ropy a zemného plynu, ako aj program obmedzovania ťažby zoskupenia OPEC+, ktorého je Rusko členom. Spomínané ťažobné škrty začali štáty zoskupené v OPEC+ v poslednom období uvoľňovať, keďže ekonomiky sa po minuloročnej kritickej fáze pandémie nového koronavírusu začali zotavovať a ceny ropy už nebolo potrebné podporovať produkčnými obmedzeniami.  
      Ako Lukoil dodal, jeho produkcia ropy v Rusku vzrástla v 2. štvrťroku v porovnaní s májom minulého roka zhruba o 170.000 barelov denne (1 barel = 159 litrov). Naopak, v prípade niektorých zahraničných projektov, ako napríklad iracký projekt Západná Qurna 2, ťažba mierne klesla.        
      Spoločnosť zároveň uviedla, že v budúcom roku plánuje zvýšiť kapitálové výdavky. Zatiaľ čo v tomto roku by mali dosiahnuť od 470 miliárd do 490 miliárd rubľov, na budúci rok ich plánuje na úrovni 500 miliárd rubľov.