Rakúska ropná firma OMV vykázala v 2. kvartáli lepšie výsledky, než sa čakalo

Rakúska ropná a plynárenská spoločnosť OMV oznámila za 2. štvrťrok výrazný pokles prevádzkového zisku, rozsah poklesu bol však omnoho miernejší, než sa čakalo. K lepším než očakávaným výsledkom prispelo najmä znižovanie nákladov. Informovala o tom agentúra TASR.

      Spoločnosť informovala, že kľúčový prevádzkový zisk CCS EBIT (nezahrnuje jednorazové položky a nezohľadňuje vývoj zásob) dosiahol v 2. kvartáli 145 miliónov eur. V rovnakom období minulého roka zaznamenala firma tento zisk na úrovni 1,05 miliardy eur, oproti očakávaniam trhu sú však výsledky omnoho lepšie. Analytici počítali s poklesom CCS EBIT až na 52 miliónov eur.
      Podobne, ako na ďalšie ropné firmy, aj na spoločnosť OMV tlačia nízke ceny ropy a plynu. Divízia prieskumu a produkcie sa v 2. kvartáli prepadla do straty, výsledky však potiahla rafinérska divízia, ktorá zaznamenala zisk 309 miliónov eur.
      Rakúska spoločnosť okrem toho informovala, že tohtoročné výdavky by mali dosiahnuť 1,7 miliardy eur. Mierne tak ich rozsah znížila, keď pôvodný plán poukazoval na výdavky na úrovni 1,8 miliardy eur.