Produkcia ropy v členských štátoch OPEC minulý mesiac prudko klesla

Produkcia ropy v rámci Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) sa minulý mesiac prudko prepadla, pretože Saudská Arábia výrazne zredukovala svoju ťažbu, aby podporila pokles nadbytočných skladových zásob komodity vo svete. Informovala o tom agentúra TASR.

 

      Podľa prieskumu analytikov produkcia skupiny OPEC v januári klesla o 920.000 barelov (1 barel = 159 litrov) denne, čo bolo najväčšie zníženie za osem mesiacov, na 24,87 milióna barelov denne. Arabské kráľovstvo pritom dodržalo svoj sľub a zredukovalo ťažbu o takmer 1 milión barelov denne, čo je zhruba o 11 %.
      OPEC spolu so spojencami z aliancie OPEC+ obmedzujú dodávky ropy na trhy od vypuknutia pandémie, ktorá takmer pred rokom stlačila dopyt po rope. Saudská Arábia v snahe znížiť pretrvávajúci prebytok zásob ropy sa zaviazala počas februára a marca k ďalšiemu zníženiu ťažby, nad rámec svojich kvót. Jej úsilie sa vyplatilo a viedlo k oživeniu cien ropy späť na predkrízovú úroveň, teda nad 60 USD (49,78 eura) za barel.
      Aliancia OPEC+, ktorá má 23 členov, sa zíde vo štvrtok (4. 3.), aby rozhodla, či v apríli zmierni niektoré z opatrení. Všeobecne sa očakáva, že k dohode o znížení dodávok na trhy o 7 miliónom barelov pridajú 500.000 barelov denne, a že Rijád potvrdí vypršanie platnosti svojho dodatočného limitu na ťažbu vo výške takmer 1 milión barelov.
      Rusko, ktoré patrí medzi popredných producentov v rámci aliancie, naznačilo, že je za zvyšovanie ťažby. Saudská Arábia však zostáva opatrná a upozorňuje, že dopyt je stále krehký a skladové zásoby sú stále vysoké.