Priemysel prekonal svoje predkrízové maximá

aktualne.sk | 10.1.2011 | rubrika: Slovensko a ekonomika - Ekonomika | strana: 0 | autor: TASR
Profituje predovšetkým zo zahraničného dopytu Bratislava - Priemysel na Slovensku svojím medziročným tempom rastu v novembri minulého roka viac ako o 17 percent profituje predovšetkým z dopytu zo zahraničia, najmä z Nemecka.

"Priemyselná výroba prekonala predkrízové maximá a momentálne je zhruba o 5 percent vyššia ako v 1. polroku 2008," konštatovala pri hodnotení analytička Slovenskej sporiteľne Mária Valachyová.

Podľa analytika UniCredit Bank Slovakia Dávida Dereníka nemecké priemyselné a finančné indikátory napĺňajú skôr optimistické očakávania nemeckých priemyselníkov. "Očakávané výraznejšie spomalenie priemyslu na prelome rokov bude menej badateľné, a to len v medziročnom porovnávaní, pre rastúcu minuloročnú bázu. Pri medzimesačnom pohľade si priemysel pravdepodobne udrží aj naďalej rastúce čísla," uviedol.

Údaje o priemyselnej produkcii by malo podľa Valachyovej ťahať nahor aj v tomto roku pokračujúce oživenie európskych ekonomík. "Zatiaľ sa teda nič nemení na tom, že ekonomiku ťahá hlavne zahraničný dopyt, kým domáci dopyt zaostáva," dodal analytik ING Eduard Hagara.

Ako dnes informoval Štatistický úrad SR, index priemyselnej produkcie sa v novembri 2010 medziročne zvýšil o 17,3 percenta, a to vplyvom rastu v priemyselnej výrobe o 18,4 percenta či v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 12,5 percenta.

Celkovú priemyselnú produkciu najvýraznejšie ovplyvnil najmä rast vo výrobe strojov o 37,9 percenta, dopravných prostriedkov o 30,3 percenta či počítačových, elektronických a optických výrobkov o 29 percenta.

Naopak, znížila sa výroba koksu a rafinovaných ropných produktov o 7,3 percenta či drevených a papierových výrobkov, tlače o 1 percento.

Podľa hlavných priemyselných zoskupení sa v porovnaní s novembrom 2009 zvýšila výroba predmetov dlhodobej spotreby a produkcia investičných prostriedkov zhodne o 28,2 percenta. Nižší nárast bol zaznamenaný pri výrobe pre medzispotrebu o 10,6 percenta, produkcii súvisiacej s energetikou o 6,5 percenta a výrobe predmetov krátkodobej spotreby o 5,5 percenta.