Pri Kube sa zatiaľ nenašli veľké ložiská ropy

Napriek veľkej snahe identifikovať v hlbokomorských vodách pri Kube komerčne využiteľné ložiská ropy, výsledky prieskumných vrtov sú negatívne.

Prieskumné vrty z vrtnej plošiny Scarabeo sa začali tento rok na jar. Ako prvá oznámila neúspech španielska spoločnosť Repsol a následne nenašla komerčne zaujímavé ložiská ani spoločnosť PC Gulf z malajsijské skupiny Petronas spolu s ruskou Gazprom Nefť. Úspech neprišiel ani do tretice a negatívny výsledok prieskumu oznámila aj venezuelská štátna spoločnost PDVSA. 

Kuba sa však nevzdáva a povolenie na ďalší hlbokomorský prieskumný vrt udelila angolskej firme Sonangol. Tá si na prenájom vrtnej plošiny Scarabeo bude musieť počkať, nakoľko v dohľadnom čase bude plošina operovať v brazískych teritoriálnych vodách. Scarabeo je jednou z mála dostupných vrtných plošín, ktorá môže pracovať bez hrozby amerických sankcí, pretože obsahuje menej ako desať percent častí vyrobených v USA.

Na prieskum kubánskych teritoriálnych vôd sa chystá aj ruská spolčonosť Zarubežněfť, bude však operovať v podstatne plytších vodách s využitím inej vrtnej plošiny.