Predaj firmy Nexen: Kanada stále váha

Ministerstvo priemyslu Kanady stále nerozhodlo, či predá ropnú a plynárenskú spoločnosť Nexen čínskemu energetickému gigantu CNOOC. Ak by ministerstvo vydalo súhlasné stanovisko, pre CNOOC by to bola doteraz najväčšia zahraničná akvizícia.

Ako uviedla TASR, kanadský minister priemyslu Christian Paradis predĺžil preverovanie navrhovanej akvizície v objeme 15,1 miliardy USD (11,75 miliardy eur) do 10. decembra 2012. Je to už druhé predĺženie lehoty na preverenie akvizičného zámeru čínskej firmy, no podľa Paradisa nie je takýto krok neobvyklý.

"Kanadská vláda skúma, aké výhody by prípadná akvizícia mohla štátu priniesť. Na jej rozhodnutie trhy netrpezlivo čakajú, keďže verdikt vlády by mal dať jasnejšie najavo, aký je postoj Kanady k akvizíciám domácich firiem zo strany zahraničných záujemcov, najmä, ak je vlastníkom zahraničného záujemcu štát.

CNOOC a iné čínske podniky zvýšili v posledných rokoch objem akvizícií v energetike na americkom kontintente s cieľom získať pre rastúcu čínsku ekonomiku nové energetické zdroje. Ich postup je však opatrnejší potom, ako sa CNOOC pred niekoľkými rokmi usilovala kúpiť americkú spoločnosť Unocal, no Američania jej žiadosť pre obavy o národnú bezpečnosť zamietli.

Kanadská vláda zasa minulý mesiac neschválila kúpu kanadského producenta plynu Progress Energy malajzijskou firmou Petronas. Tá ponúkala za Progress 5,2 miliardy USD. Vláda dôvody nesúhlasu neuviedla, no informovala, že čoskoro zverejní pravidlá o zahraničných akvizíciách. Petronas oznámil, že plánuje podať novú ponuku a verí, že uspeje.

Rozhodnutie vlády však vyvolalo obavy, či je kanadská ekonomika naozaj otvorená zahraničným investíciám. Konzervatívna vláda premiéra Stephena Harpera totiž už v roku 2010 odmietla ponuku britsko-austrálskej ťažobnej spoločnosti BHP Billiton na kúpu kanadskej firmy Potash a predtým aj predaj divízie kanadskej technologickej firmy MDA Američanom.

Na druhej strane ale Harper sám presviedčal Číňanov, aby vstúpili do kanadského energetického sektora a vyhlásil, že zahraničné investície sú potrebné na rozvoj obrovských kanadských ropných a plynových ložísk. Niektorí analytici si však myslia, že akvizíciu Nexenu Číňanmi napokon kanadská vláda schváli, už aj preto, že viac než 70 % aktív má Nexen mimo územia Kanady,"
uvádza správa TASR.