Predaj automobilov v Európe klesne tento rok podľa VDA o zhruba 25 %

Predaj automobilov v Európe klesne tento rok o zhruba 25 % v porovnaní s rokom 2019 v dôsledku pandémie nového koronavírusu. Uviedlo to vo svojej najnovšej prognóze združenie nemeckých výrobcov automobilov VDA. Správu priniesla agentúra TASR.

      Prezidentka VDA Hildegard Müllerová skonštatovala, že medzinárodné automobilové trhy zažili tento rok kolaps v takom rozsahu, aký nemá obdobu v histórii údajov z tohto odvetvia.
      Blokády spojené s pandémiou koronavírusu viedli totiž k zastaveniu výroby skoro na jar a narušili kľúčové dodávateľské reťazce v automobilovom priemysle.
      Len v samotnom Nemecku, ktoré je najväčším automobilovým trhom v Európe, očakáva VDA medziročný pokles predaja nových áut v tomto roku o 23 % na 2,8 milióna.
      Za prvých šesť mesiacov roka 2020 úrady v krajine zaregistrovali 1,21 milióna nových automobilov, o 35 % menej ako v rovnakom období vlani.
      Podľa Müllerovej ale svitá nádej na zlepšenie. Pokles predaja sa totiž pomaly zmenšuje. A nemecké automobilky zaznamenali v júni o 11 % viac objednávok ako v predchádzajúcom mesiaci.