Poľsko udelilo Gazpromu pre Severný prúd 2 pokutu vyše 48 miliónov eur

Poľsko udelilo Gazpromu pokutu vyše 48 miliónov eur. Dôvodom je plynovod Severný prúd 2 (Nord Stream 2). Informovala o tom agentúra TASR.

      Poľský protimonopolný úrad UOKiK v pondelok uviedol, že udelil ruskému koncernu Gazprom pokutu 213 miliónov PLN (48,37 milióna eur) za to, že nespolupracoval pri konaní týkajúcom sa projektu Severný prúd 2.
      Poľsko je proti výstavbe plynovodu, ktorý má transportovať plyn z Ruska do Nemecka cez Baltské more. Podľa Varšavy projekt len posilní dominantné postavenie Gazpromu na európskom trhu s plynom.
      UOKiK skúmal projekt niekoľko rokov, pričom tvrdí, že spoločný podnik Gazpromu a piatich európskych firiem zodpovedných za výstavbu plynovodu naruší konkurenciu.
      Na čele konzorcia Severný prúd 2 je Gazprom, okrem toho sú jeho členmi Royal Dutch Shell, OMV, Uniper, Wintershall a Engie Energy. UOKiK už v roku 2019 udelil pokutu Engie Energy vo výške 40 miliónov eur za to, že firme neposkytla dokumenty a informácie týkajúce sa prípadu.
      "Na začiatku tohto roka sme požiadali Gazprom, aby nám poskytol kontrakty, ktoré uzavrela jeho dcérska spoločnosť s ostatnými firmami financujúcimi výstavbu plynovodu Severný prúd 2. Spoločnosť nám tieto informácie neposkytla," uviedol šéf UOKiK Tomasz Chróstny vo vyhlásení a dodal, že podľa neho ide o obštrukciu, ktorej snahou je zabrzdiť prebiehajúce protimonopolné konanie.
      Podľa UOKiK konzorcium vzniklo bez súhlasu úradu. To, že Gazprom nebol ochotný spolupracovať pri vyšetrovaní, podľa šéfa UOKiK konanie sťažilo, ale nezastavilo. "Máme dostatok dôkazov a dokončíme našu analýzu," povedal Chróstny.
      Ak nakoniec UOKiK rozhodne, že konzorcium vzniklo protizákonne, úrad môže uložiť pokutu až do výšky 10 % ročného obratu firmy rovnako ako môže nariadiť predaj aktív alebo likvidáciu konzorcia.