Poľská matka Unipetrolu má rekordný zisk

Najväčšia poľská rafinérska spoločnosť PKN Orlen, ktorá je majiteľom českého Unipetrolu, vykázala v druhom štvrťroku rekordný čistý zisk 2,2 miliardy zlotých. Vlani v tomto čase zisk predstavoval 1,9 miliardy zlotých. K lepšiemu výsledku prispela najmä výroba elektriny a petrochémia.
 
Viac ako polovica tržieb skupiny pochádza zo zahraničných trhov. O apríla do júna tržby medziročne stúpli o 73 percent na 29,4 miliardy zlotých.
"Aj napriek náročnému prostrediu boli naše výsledky ešte lepšie ako v rekordných rokoch 2015-2018, keď rafinerskému trhu nahrávala silná makroekonomika," uviedol generálny riaditeľ PKN Orlen Daniel Obajtek.
 
Petrochemický holding Unipetrol, ktorý je v Českej republike jediným spracovateľom ropy, vlastní v ČR najväčšiu sieť čerpacích staníc Benzina a je jedným z najvýznamnejších výrobcov plastov. Súčasťou PKN Orlen je od roku 2005. Hrubý prevádzkový zisk Unipetrolu vzrástol v druhom štvrťroku takmer trojnásobne z 584,7 milióna českých korún na 1,6 miliardy korún. Tržby firma zdvojnásobila z 15 miliárd na 32,1 miliardy korún.