Po vyše storočí americký ropný koncern ExxonMobil opúšťa nórsky trh

Po vyše storočí opúšťa americký ropný koncern ExxonMobil nórsky trh. Podľa nórskej tlače spoločnosť plánuje predať svoje zvyšné nórske aktíva miestnej firme Var Energi patriacej pod taliansku spoločnosť Eni. Správu priniesla agentúra TASR.

      Ako uviedol nórsky denník Dagens Näringsliv, na ktorý sa odvolala agentúra AFP, za svoje nórske aktíva by mal ExxonMobil získať 38 miliárd nórskych korún (3,83 miliardy eur), pričom dohoda by oficiálne mala byť oznámená koncom septembra. Zdroj blízky rokovaniam, ktorý si neželal byť menovaný, pre AFP časový harmonogram potvrdil, dodal však, že firmy ešte stále rokujú.
      "Zatiaľ sme uzatvorili predbežnú dohodu," povedal zdroj. Podobne sa vyjadrila aj hovorkyňa firmy ExxonMobil v Nórsku Anne Fougnerová. Ako uviedla, počas prebiehajúcich rokovaní sa o nich firma nevyjadruje.
      Dokončenie transakcie bude znamenať úplný odchod firmy ExxonMobil z nórskeho trhu, na ktorý vstúpila v roku 1893. Spoločnosť sa v posledných rokoch zameriava na produkciu ropy z bridlíc v USA, ako aj na produkciu z lukratívnych ložísk v Guyane.
      Na druhej strane, Var Energi sa s objemom produkcie 300.000 až 350.000 barelov denne (1 barel = 159 litrov) posunie na pozíciu druhého najväčšieho producenta ropy v severskej krajine po spoločnosti Equinor.
      Už v júni nórske médiá informovali, že ExxonMobil plánuje predať zostávajúce nórske aktíva potom, ako v roku 2017 predal ropné ložiská, ktoré v krajine prevádzkoval. Zvyšné aktíva predstavujú menšinové podiely v približne 20 ropných a plynových ložiskách, ktoré prevádzkuje nórsky Equinor a britsko-holandská firma Royal Dutch Shell.