P. Szijjártó rokoval s R. Sulíkom o prepojení plynovodov

Rozšírenie kapacít interkonektoru prepájajúceho maďarský a slovenský plynovod, ako aj ďalšie spoločné slovensko-maďarské projekty boli témou telefonického rozhovoru maďarského ministra zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Pétera Szijjártóa s ministrom hospodárstva SR Richardom Sulíkom. Szijjártó o rokovaní informoval na Facebooku. Správu priniesla agentúra TASR.

      Maďarský minister zo spoločných projektov vyzdvihol rozšírenie kapacít interkonektoru prepájajúceho maďarský a slovenský plynovod tak, aby ho prispôsobili vyšším kapacitám v súvislosti s otvorením možnosti nákupu zemného plynu od konca budúceho roka aj smerom z juhu cez Srbsko.
      Slovensko-maďarské plynovodné prepojenie sprevádzkovali v roku 2015 ako projekt posilnenia energetickej bezpečnosti. Terajšia kapacita tranzitu smerom z Maďarska na Slovensko je podľa jeho vyjadrenia 1,75 miliardy kubických metrov ročne.
      "Smerom na Slovensko by tak mohla vzrásť kapacita tranzitu plynu až na ročných 5,2 miliardy kubických metrov, pričom kapacity zvýšia aj pre tranzit smerom zo Slovenska z terajších 4,4 miliardy kubických metrov v prvej etape o 880 miliónov kubických metrov," konštatoval Szijjártó. Zdôraznil, že Slovensko je jedným z najdôležitejších obchodných partnerov Maďarska, s ktorým má najviac prepojení infraštruktúry.