OPEC zvýšil prognózu rastu dopytu po rope v tomto roku

Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) aj napriek pokračujúcej koronakríze zvýšila svoju prognózu nárastu globálneho dopytu po rope v tomto roku. Správu priniesla agentúra TASR.

 

      Kartel počíta v tomto roku so zvýšením dopytu v priemere o 5,9 milióna barelov (1 barel = 159 litrov) denne na 96,3 milióna barelov denne.
      OPEC však znížil predpoveď na 1. polrok. Hlavným dôvodom sú protiepidemické opatrenia vo väčšine Európy. Navyše, vysoká nezamestnanosť v USA spomalila zotavovanie. Kartel, naopak, počíta v druhej polovici roka s výraznejším oživením dopytu než doteraz. Vďaka očkovaniu by malo prísť k prudkému zotaveniu ekonomiky.
      OPEC prognózuje, že krajinách Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) dopyt po rope stúpne o 2,6 milióna barelov denne v priemere na 44,6 milióna barelov denne a v krajinách mimo OECD o 3,3 milióna na 51,6 milióna barelov denne.
      Odhaduje sa, že globálna ekonomika v minulom roku klesla o 3,7 %. OPEC počíta v tomto roku s expanziou o 5,1 % aj vďaka ďalším fiškálnym stimulom v USA a rýchlemu zotaveniu v Ázii. Kartel však zdôraznil, že prognózu naďalej ohrozujú veľké neistoty, ako sú napríklad mutácie nového koronavírusu, účinnosť vakcín, výška verejných dlhov v mnohých regiónoch, inflačné tlaky a reakcia centrálnych bánk na ich potenciálny rast.
      OPEC odhaduje, že v roku 2020 svetový dopyt po rope padol o 9,6 milióna barelov denne v priemere na 90,4 milióna barelov denne.
      Globálne dodávky ropy dosiahli podľa OPEC vo februári v priemere 92,28 milióna barelov denne, čo bolo o 1,31 milióna barelov denne menej ako v januári a o 7,62 milióna barelov denne menej ako vo februári 2020. Podiel krajín OPEC na svetových dodávkach predstavoval 29,9 %, o 0,3 percentuálneho bodu viac ako v januári.