OPEC zhoršila prognózu dopytu po rope v tomto roku

Dopyt po rope by mal tento rok klesnúť viac, než Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) pôvodne predpokladala. Poukazuje na to nová prognóza OPEC. Správu priniesla agentúra TASR.

      Podľa OPEC klesne tohtoročný dopyt po rope o 9,06 milióna barelov denne (1 barel = 159 litrov). V odhade spred mesiaca počítala organizácia s tohtoročným poklesom dopytu o 8,95 milióna barelov denne (bpd). Dôvodom je pokračovanie nepriaznivej situácie v dôsledku pandémie nového koronavírusu.
      Ceny ropy sa po nástupe pandémie v jarných mesiacoch prepadli, keď šírenie nového koronavírusu výrazne zasiahlo do cestovania a ekonomickej aktivity po celom svete. Aj keď viaceré krajiny začali začiatkom leta opatrenia zmierňovať, obavy z nástupu druhej vlny pandémie zabránili výraznejšiemu rastu cien ropy. OPEC predpokladá, že tento trend bude pokračovať aj v nasledujúcich mesiacoch.
      "Vývoj cien ropy a ropných produktov budú aj v 2. polroku tohto roka ovplyvňovať obavy z možnej druhej vlny infekcie, čo by znamenalo vyššie svetové zásoby ropy," uviedla organizácia v najnovšej správe.
      Čo sa týka odhadu na budúci rok, OPEC zatiaľ ponechala prognózu nezmenenú. Tak ako v júli, aj teraz očakáva, že dopyt po rope sa v roku 2021 zvýši o 7 miliónov barelov denne. Organizácia však zároveň upozornila na neistoty, ktoré by mohli spotrebu ropy v budúcom roku negatívne ovplyvniť. K tým patrí vývoj dopytu po leteckej doprave, ďalej ekologickejšie autá s nižšou spotrebou a zvýšená konkurencia zo strany iných palív.