OPEC+ pravdepodobne predĺži terajší program znižovavania ťažby do konca júna

Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a ďalší producenti sa na najbližšom zasadnutí začiatkom decembra pravdepodobne dohodnú na predĺžení súčasného programu obmedzovania produkcie o ďalšie tri mesiace. Uviedli to zdroje blízke OPEC s tým, že najmä Saudská Arábia bude robiť všetko preto, aby kvôli Saudi Aramco udržala solídne ceny ropy. Informáciu priniesla agentúra TASR.

      Štáty OPEC budú rokovať o ďalších krokoch na stabilizáciu trhu s ropou v centrále OPEC vo Viedni 5. decembra. Potom bude nasledovať stretnutie štátov OPEC s ďalšími producentmi vrátane Ruska, ktorí spolu tvoria združenie známe ako OPEC+. Súčasný program obmedzovania ťažby platí do konca marca budúceho roka.
      "Počítame s dvoma možnými scenármi: buď sa zídeme iba v decembri a na tejto schôdzke predĺžime terajší program obmedzovania produkcie do polovice budúceho roka, alebo toto rozhodnutie odložíme, stretneme sa opäť ešte do marca, aby sme zhodnotili vývoj na trhu a potom predĺžime program do konca júna," uviedol zdroj z OPEC.
      Ako dodal, je pravdepodobnejšie, že k dohode o predĺžení programu dôjde už o dva týždne. "Je pravdepodobnejšie, že sa tak stane už v decembri, aby sme trhom vyslali pozitívny signál. Saudi nechcú, aby ceny ropy klesli. Kvôli IPO Saudi Aramco ich potrebujú udržať na vhodnej úrovni," dodal.
      S novými, vyššími škrtmi v objeme produkcie zdroje z OPEC nepočítajú. Nevylučujú však výzvu na dôslednejšie dodržiavanie stanovených produkčných kvót v rámci terajšieho programu. Ako dodali, Saudská Arábia, ktorá je fakticky lídrom OPEC, sa chce najskôr zamerať práve na zlepšenie dodržiavania kvót v rámci súčasného znižovania ťažby a až potom riešiť prípadné prehĺbenie redukcie.