OPEC+ na najbližšom zasadnutí pravdepodobne svoju produkciu nezmení

Po zvýšení cien ropy začiatkom roka plánovali členské štáty Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a ďalší producenti na čele s Ruskom (spolu tvoria OPEC+) svoju produkciu zvýšiť. Opätovné zhoršenie pandemickej situácie v Európe však ich pôvodné plány zmenilo a po marcovom zasadnutí by producenti mali aj na tom najbližšom začiatkom apríla ponechať objem ťažby na nezmenenej úrovni. Informovala o tom agentúra TASR.

 

      Producenti ropy prekvapili trhy už začiatkom marca, keď na ostatnom zasadnutí rozhodli, že súčasný program obmedzovania produkcie meniť nebudú a ťažba ropy zostane v apríli na pôvodnej úrovni. Ich rozhodnutie zo 4. marca sa nakoniec ukázalo ako rozumné. Počet infikovaných v Európe sa odvtedy opäť výrazne zvýšil a viaceré krajiny vrátane Francúzska, Nemecka, Švajčiarska či Nórska protipandemické opatrenia ešte sprísnili.
      Cena ropy Brent, ktorá na začiatku marca prekonala 71 USD (60,04 eura) za barel (159 litrov), sa v súčasnosti pohybuje okolo 64 USD/barel. Najbližšie zasadnutie OPEC+ je naplánované na 1. apríla a ako pre agentúru Reuters povedali štyri zdroje z tohto zoskupenia, očakávajú, že producenti potvrdia rozhodnutie zo začiatku marca.
      "Neprekvapilo by ma, keby uviedli, že je lepšie počkať a zatiaľ nenalievať na trh väčší objem ropy," povedal jeden zo zdrojov. "Ceny ropy sa zatiaľ nestabilizovali," uviedol ďalší zdroj. Ako dodal, za týchto okolností by prípadné rozhodnutie OPEC+ zvýšiť ťažbu vymazalo všetok prínos predchádzajúcich krokov.
      Ponechanie ťažby na pôvodnej úrovni naznačil tento týždeň aj minister ropného priemyslu Spojených arabských emirátov, ktoré sú tretím najväčším producentom v rámci OPEC. Ako uviedol, OPEC+ pravdepodobne nebude ťažiť viac ropy, než trh dokáže zvládnuť.
      Ďalším dôvodom na opatrnosť je rastúci export ropy z Iránu, ktorý sa tiež odrazil na vývoji cien. Teheránu sa podarilo objem exportu v minulých mesiacooch zvýšiť napriek pokračujúcim sankciám USA. Irán, ktorý je členom OPEC, je podobne ako Líbya a Venezuela vyňatý spod programu o obmedzovaní produkcie.