OMV zaznamenal v 2. kvartáli nárast zisku EBIT, znížil produkčné ciele

Rakúska ropná a plynárenská spoločnosť OMV v stredu mierne znížila svoj cieľ produkcie za celý rok po tom, ako zaznamenala nárast základného zisku v 2. štvrťroku o 44 %, k čomu jej pomohol rekordný objem produkcie. Správu priniesla agentúra TASR.

      V dôsledku závislosti od bezpečnostnej situácii v Líbyi však spoločnosť uviedla, že namiesto predchádzajúceho odhadu tohoročnej produkcie na úrovni 500.000 barelov (1 barel = 159 litrov) ropného ekvivalentu denne, najnovšie očakáva, že bude mierne pod touto hranicou.
      Celková ťažba ropy a plynu OMV v 2. štvrťroku vzrástla medzikvartálne o 3,4 % a medziročne o 17 % na 490.000 barelov ropného ekvivalentu denne.
      Základný zisk spoločnosti pred úrokmi a zdanením (EBIT), v ktorom nie sú zahrnuté špeciálne položky a pohyb zásob (ich pokles alebo rast), dosiahol v 2. štvrťroku 1,05 miliardy eur. Prekonal tak odhady analytikov, ktorí OMV predpovedali EBIT 966 miliónov eur.
      Za lepší výsledok spoločnosť vďačí najmä väčšej diverzifikácii produkčnej základne, vrátane ruského plynu, podielov na dvoch ropných poliach v Abú Zabí a 15 % podielu v nórskom plynárenskom poli Aasta Hansteen, na ktorom sa začala ťažba vlani v decembri.