Odpadové oleje: Cenná surovina

20.10.2011 svet-komunikacie.sk Strana 0 Elektro/Energia
Súčasná úroveň zberu a zhodnocovania odpadových olejov na Slovensku je porovnateľná s úrovňou dosahovanou vo vyspelých krajinách EÚ.

Aj vďaka realizácii projektov podporených Recyklačným fondom sa zvýšil objem zberu odpadových olejov zo 4.660 ton v roku 2004 na 12.985 ton v roku 2010 a ich zhodnotenie vzrástlo za toto obdobie zo 4.457 ton na 17.856 ton. Pritom fond môže prispieť podnikateľským subjektom iba do výšky maximálne 30% z celkových investičných nákladov a v prípade obcí až 95%.

Uprednostňuje sa materiálové zhodnocovanie pred energetickým. Tento prístup podporuje procesy znižujúce množstvo výskytu odpadových olejov a zabezpečujúce ich oddelený zber, čo zlepšuje ich zhodnocovanie. Fond podporuje laboratórne analytické zariadenia, ktoré definujú kvalitu odpadových olejov a predurčujú spôsob ďalšieho nakladania s nimi na materiálové alebo energetické zhodnotenie.

Súčasné technológie na gravitačnú separáciu kvapalných odpadov umožňujú rozdeliť zmesovú odpadovú kvapalinu na tri fázy: dve kvapalné a jednu tuhú. Vyseparuje sa tak kvapalina s nižšou objemovou hmotnosťou - oleje, organické rozpúšťadlá, kvapalina s vyššou objemovou hmotnosťou – vodu a nakoniec tuhé častice - kal. Potrebné analýzy na orientačné stanovenie parametrov olejov prijatých do zariadenia sa vykonávajú v laboratóriu. U odpadových olejov sa zisťuje najmä hustota, obsah vody a mechanických prímesí a prítomnosť chlóru. Na výstupe zo zariadenia sa vyhodnocuje u niektorých olejovaj kinematická viskozita a trieda čistoty.