O juhokórejskom tankeri rozhodne súd, podľa Iránu nejde o politickú záležitosť

Irán neprepustí ropný tanker plaviaci sa pod juhokórejskou vlajkou, ktorý zadržali jeho Revolučné gardy v Perzskom zálive, kým vo veci nerozhodne iránsky súd. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na námestníka iránskeho ministra zahraničných vecí. Správu priniesla agentúra TASR.

 

      "Soul by nemal túto tému politizovať a radšej počkať, kým iránske súdnictvo uzavrie svoje vyšetrovanie," uviedol Abbás Arághčí, ktorého citovala agentúra ISNA.
      Irán ropný tanker zadržal, pretože z neho unikala ropa, ktorá znečisťovala Perzský záliv. Nejde preto o politický, ale technický problém, pokračoval Arághčí počas stretnutia so svojim juhokórejským náprotivkom v Teheráne.
      Islamská republika trvá na tom, že zadržanie tankera nemá nič spoločné s iránskymi aktívami, ktoré sú zmrazené v juhokórejských bankách v súvislosti s americkými sankciami. Arághčí však uviedol, že táto skutočnosť naštrbila vzájomné diplomatické vzťahy, a vyzval Soul, aby Južnej Kórei politiku voči Iránu nediktovali USA.
      Teherán a Soul rokujú o použití zmrazených aktív na nákup vakcín proti chorobe COVID-19 prostredníctvom medzinárodnej iniciatívy COVAX, ktorej cieľom je zabezpečiť spravodlivý prístup k vakcínam pre všetky krajiny.