Novou nórskou ministerkou pre ropu a energetiku sa stala S. Listhaugová

Novou nórskou ministerkou pre ropu a energetiku sa stala Silvi Listhaugová z pravicovej Pokrokovej strany. Jej menovanie povedie pravdepodobne k výraznejšej podpore ropného sektora a ťažby v Arktíde. Len nedávno napríklad označila veterné elektrárne za "biele monštrá". Správu priniesla agentúra TASR.

      Nórska vládna koalícia tvorená štyrmi stranami v súčasnosti diskutuje o tom, pokiaľ možno posunúť hranice prieskumu a ťažby ropy, najmä čo sa týka ropných aktivít v arktických vodách. Liberáli, ktorí kontrolujú ministerstvo životného prostredia, chcú ropné aktivity obmedziť. S tým však nesúhlasí Pokroková strana, ktorej členkou je aj Listhaugová.
      Podľa nej ropný a plynárenský priemysel nie je, čo sa týka ekológie, problémom. "Je to súčasť riešenia, v dôsledku ktorého bude svet zelenší," povedala novinárom po príchode na ministerstvo ropy a energetiky. Poukázala aj na to, že práve ropný a plynárenský priemysel pomáha Nórsku financovať štedrý sociálny systém.
      V súvislosti s rozmachom veternej energie v Nórsku v poslednom období sa Listhaugová prezentovala v auguste, keď pre súkromnú televíznu stanicu TV2 vyhlásila, že Nórsko, ktoré produkuje takmer všetku elektrinu z priehrad, veterné elektrárne nepotrebuje a označila ich za biele monštrá. "Nie je potrebné, aby sme mali veterné turbíny po celej krajine," uviedla s tým, že to narúša vzhľad krajiny.
      Listhaugová zaujala už minulý rok, keď odstúpila z postu ministerky spravodlivosti. Urobila tak potom, ako na Facebooku uviedla, že opozičnú Stranu práce viac zaujímajú práva teroristov než bezpečnosť krajiny. Jej vyjadrenie bolo o to kontroverznejšie, že práve účastníci letného tábora mládežníckej organizácie Strany práce tvorili väčšinu obetí extrémistu Andersa Breivika, ktorý v júli 2011 zavraždil na ostrove Utöya takmer 80 ľudí.