Nové ložisko rozšíri ropné zásoby Iránu iba o 22 mld. barelov, vyťažia len 1/10

Objav nového ropného ložiska v Iráne, o ktorom informoval cez víkend iránsky prezident Hasan Rúháni, zvýši ropné rezervy krajiny iba zhruba o 22 miliárd barelov (1 barel = 159 litrov). Informoval o tom v pondelok iránsky minister ropného priemyslu Bidžán Namdar Zangání. Správu priniesla agentúra TASR.

      Prezident oznámil, že nové ložisko v provincii Chúzestán na juhozápade Iránu by mohlo obsahovať približne 53 miliárd barelov ropy. Zangáni uviedol, že nový objav zvýši ropné rezervy Iránu iba o 22,2 miliardy barelov.
      Navyše, Zangáni dodal, že z týchto zhruba 22 miliárd barelov iba desatina, teda približne 2,2 miliardy barelov, bude možné vyťažiť. Dôvodom sú komplikované geologické podmienky a technologické obmedzenia. "Pri technológiách, ktoré máme k dispozícii, môžeme vyťažiť iba 2,2 miliardy barelov," povedal.
      Irán patrí k zakladajúcim členom Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC). Disponuje štvrtými najväčšími zásobami ropy na svete, ktoré ropná spoločnosť BP odhaduje takmer na 156 miliárd barelov. Navyše, má druhé najväčšie zásoby zemného plynu na svete.
      Napriek tomu má krajina obrovské problémy s vývozom ropy. Dôvodom sú sankcie, ktoré na Irán uvalil americký prezident Donald Trump, keď jednostranne odstúpil od jadrovej dohody svetových mocností s Teheránom.