Novak: Globálny dopyt po rope klesol o 20 - 30 miliónov barelov denne

Globálny dopyt po rope klesol o 20 - 30 miliónov barelov (1 barel = 159 litrov) denne pre pandémiu nového koronavírusu. Povedal to v stredu ruský minister energetiky Alexander Novak počas videokonferencie s poslancami Štátnej dumy, dolnej komory ruského parlamentu. Správu priniesla agentúra TASR.

      Novak dodal, že vysoká volatilita na trhu s ropou môže pretrvávať až dovtedy, kým nezačnú členovia aliancie OPEC+ podľa dohody znižovať svoju produkciu.
      Aliancia, ktorú tvorí Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a ďalší veľkí producenti na čele s Ruskom, sa tento mesiac dohodla na znížení ťažby o 9,7 milióna barelov denne v máji a júni. Ruská kvóta bude predstavovať 2,5 milióna barelov ropy denne.
      Novak pripomenul, že približne dve tretiny svetovej populácie sú izolované doma, keďže vlády zaviedli bezprecedentné opatrenia, aby zastavili šírenie vírusu, čo negatívne ovplyvnilo dopyt po rope.
      Vyhlásil tiež, že na trhu s ropu vládne neistota, ktorú okrem slabého dopytu zvyšuje aj nedostatok skladovacích kapacít.
      Novak očakáva, že sa situácia zlepší, keď začne platiť dohoda OPEC+. Odhaduje, že celkový pokles ťažby môže v máji dosiahnuť aj 15 - 20 miliónov barelov denne, keď sa pridajú producenti aj z krajín mimo aliancie.
      Začiatkom týždňa sa cena májového kontraktu na americkú ropu prepadla až do záporného pásma, keďže dopyt je slabý, sklady sa plnia a termín májových dodávok je blízko.