Nemecko: Merkelová chce hovoriť s USA o plynovode Nord Stream

Nemecká kancelárka Angela Merkelová chce s novou americkou vládou hovoriť o dlhodobom spore v súvislosti s plynovodom Severný prúd 2 (Nord Stream 2), informovala agentúra DPA. Správu priniesla agentúra TASR.

 

      "Musíme viesť rozhovory o tom, ktoré ekonomické vzťahy s Ruskom v oblasti plynu sú prijateľné a ktoré nie," povedala Merkelová. Kancelárka pripomenula, že Spojené štáty takisto s Ruskom v oblasti ropy obchodujú.
      USA ale tvrdia, že plynovod zvýši energetickú závislosť Európy od Ruska, a preto voči projektu uplatnili sankcie.
      Podporovatelia plynovodu podľa DPA Washington obviňujú, že sa zaujíma o zvýšenie predaja skvapalneného plynu do Európy.
      Merkelová zdôraznila, že jej postoj k Nord Stream 2 sa "zatiaľ nezmenil" a sankcie "nie sú v poriadku".
      Nemecká vláda má podľa kancelárky s USA veľa spoločných záujmov aj napriek tomu, že spor v súvislosti s plynovodom má ešte od vyriešenia ďaleko. "S prezidentom Joeom Bidenom je oveľa širší priestor na politický konsenzus," povedala Merkelová.
      Vzťahy Nemecka s USA sa zhoršili počas vlády predchádzajúceho prezidenta Donalda Trumpa, ktorý Nemecko opakovane kritizoval aj v súvislosti s výdavkami na obranu, píše DPA.
      Joe Biden, víťaz prezidentských volieb z 3. novembra minulého roka, do úradu oficiálne nastúpil v stredu 20. januára. Už v stredu podpísal 15 výkonných nariadení, ktoré sa týkali okrem boja proti novému koronavírusu aj ochrany klímy, imigrácie či ekonomickej situácie v krajine. Biden podpísal napríklad opätovné pristúpenie Spojených štátov k parížskej klimatickej dohode z roku 2015 a zrušil i proces vystúpenia USA z WHO.