Na konci zimy môžu zásoby plynu poklesnúť až na sedem percent

Slovenské plynové zásobníky budú na začiatku zimnej sezóny natlačené na približne 76 % svojej kapacity, čo je oproti ostatným rokom výrazný pokles množstva uskladneného zemného plynu. Pri priemernom odbere bude na konci zimy zásoba plynu ešte stále dostatočná, a to na úrovni okolo 32 % kapacity, pokiaľ by sa však zopakoval výrazne vyšší odber z minulého roka, zásoba by mohla klesnúť až na sedem percent. Na konferencii Slovenského plynárenského a naftového zväzu (SPNZ) to povedal vedúci odboru obchodu a marketingu spoločnosti Nafta Andrej Kočibal. Informovala o tom agentúra TASR.
 
      I keď plynárenské spoločnosti aj ministerstvo hospodárstva uisťujú odberateľov plynu, že dodávky v prichádzajúcom zimnom období budú zabezpečené, nízke zásoby a rastúci dopyt po plyne zvyšujú jeho cenu. „Cena plynu narástla za posledných 16 mesiacov o takmer 1400 %,“ upozornil Kočibal.
      Základom na takýto rast je podľa Kočibala práve previs dopytu nad ponukou. Na prelome rokov 2019 a 2020 boli zásobníky naplnené na takmer 100 %. Zima bola mierna a po nej prišli protipandemické obmedzenia, čo znížilo dopyt po plyne, ktorého cena vtedy klesla pod päť eur za megawatthodinu (MWh). Minulú zimu sa podarilo naplniť zásobníky na 95 %, bola však dlhá a prišlo ekonomické oživenie. Cenu komodity začal zvyšovať dopyt najmä v Ázii.
      Odberatelia plynu majú podľa Kočibala pomerne rozdielne predstavy o cene plynu v nasledujúcom období. Najväčšia časť zákazníkov spoločnosti Nafta očakáva podľa internetovej ankety v strede prvého štvrťroka 2022 ďalší rast cien, druhá najväčšia skupina, naopak, očakáva korekciu cien plynu na úroveň 17 - 32 eur za MWh. Cena plynu pre prvý štvrťrok 2022 bola v čase konania ankety okolo 57 eur za MWh.