MH SR považuje informácie o exekúcii voči SPP pre tzv. Duckého zmenky za škandál

Ministerstvo hospodárstva (MH) SR považuje informácie o exekúcii voči spoločnosti Slovenský plynárenský priemysel (SPP) pre tzv. Duckého zmenky za škandál. Uviedol to hovorca MH SR Maroš Stano v reakcii na oznámenie SPP, že cyperská schránková firma sa znovu snaží nezákonne získať 30 miliónov eur od SPP. Správu priniesla agentúra TASR.

      "Takýto postup je výslovne v rozpore so zákonom o ochrane majetku štátu v plynárenstve, ktorý koncom minulého roka schválila vláda a Národná rada SR. MH SR podporuje všetky kroky, ktoré tento protizákonný stav zvrátia a opäť uvoľnia prostriedky SPP. Spôsobom, ako k pokusu o exekúciu majetku štátu prišlo, by sa mali zaoberať orgány činné v trestnom konaní, aj ministerstvo spravodlivosti," dodal Stano.
      Hovorca SPP Ondrej Šebesta informoval, že cyperská schránková spoločnosť Stroden Management Limited, pokračuje v nezákonných pokusoch o získanie 30 miliónov eur od spoločnosti SPP. Akciovej spoločnosti SPP bolo 15. mája 2019 doručené upovedomenie o začatí exekúcie a následne zablokované finančné prostriedky na bankovom účte, napriek tomu, že je to vyslovene a v príkrom rozpore so zákonom. 
      Šebesta pripomenul, že Najvyšší súd SR síce v novembri 2018 svojím rozhodnutím priznal pochybný nárok schránkovej spoločnosti so sídlom na Cypre, avšak toto rozhodnutie nie je vykonateľné. SPP totiž v zákonnej lehote podal mimoriadny opravný prostriedok – dovolanie, ktoré v zmysle zákona zabraňuje možnosti začať voči SPP exekúciu. Cyperská schránka sa tak za každú cenu snaží nezákonne dostať k majetku SPP a Slovenskej republiky.
      Hovorca SPP uviedol, že SPP v tejto súvislosti ihneď podal návrh na zastavenie exekúcie a zároveň pripravuje ďalšie kroky na ochranu svojich záujmov, vrátane podnetov na preskúmanie zákonnosti postupu relevantných subjektov v tomto exekučnom konaní, ako aj podania trestného oznámenia z dôvodu zjavného úmyselného konania spôsobiť SPP a Slovenskej republike škodu veľkého rozsahu.