A. Merkelová sa snaží sprostredkovať priamy dialóg medzi Tureckom a Gréckom

Nemecká kancelárka Angela Merkelová vyzvala Turecko a Grécko, aby v záujme deeskalácie sporu o prieskum a ťažbu energií vo východnom Stredomorí otvorili priamy vzájomný dialóg, uviedol jej hovorca Steffen Seibert. Správu priniesla agentúra TASR.

      Deň predtým Merkelová telefonovala s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom a gréckym premiérom Kyriakosom Mitsotakisom, povedal Seibert novinárom v Berlíne. "Toto napätie je znepokojujúce. Dôležitá je deeskalácia rovnako ako vyhnúť sa ďalšiemu vyostreniu."
      Grécko a Turecko sa sporia o ťažobné práva v Stredozemnom mori. Ankara si nárokuje rozsiahle plochy Stredozemného mora na základe vlaňajšej kontroverznej dohody s Líbyou. Atény túto dohodu odmietajú a tvrdia, že nerešpektuje námorné zóny v okolí gréckych ostrovov.
      Turecko obnovilo prieskumné vrty v pondelok (10. 8.) aj napriek dohode medzi Gréckom a Egyptom, ktorej súčasťou je stanovenie ťažobných práv v oblasti. Dohodu zasa kritizuje Ankara.
      Erdogan v piatok uviedol, že sa s nemeckou kancelárkou dohodol, že ich poradcovia budú medzi 23. a 28. augustom rokovať, aby uvoľnili napätie. Turecký prezident povedal novinárom v Istanbule, že Merkelová by mohla presvedčiť aj gréckeho premiéra Mitsotakisa.
      Merkelová v júli sprostredkovala rokovania medzi Ankarou a Aténami a presvedčila Turecko, aby dočasne zastavilo vrty v spornej oblasti.