Maďarská firma MOL kupuje aktíva amerického Chevronu v Azerbajdžane

Maďarská ropná spoločnosť MOL kupuje podiel americkej firmy Chevron v azerbajdžanskom ropnom ložisku takmer za 1,6 miliardy USD. Americký koncern sa rozhodol svoje pôsobenie v Azerbajdžane po 25 rokoch ukončiť, keďže sa chce sústrediť na produkciu na domácom trhu. Správu priniesla agentúra TASR.

      Ako informovala agentúra Reuters, MOL sa dohodol so Chevronom, že od americkej spoločnosti kúpi jej 9,57-percentný podiel v ropnom ložisku ACG (Azeri-Čirag-Gunešli) v Kaspickom mori a 8,9-percentný podiel Chevronu v projekte ropovodu Baku-Tbilisi-Ceyhan, ktorý prepravuje ropu k Stredozemnému moru. Celková hodnota kontraktu dosahuje 1,57 miliardy USD (1,41 miliardy eur).
      Ako pre Reuters povedal viceprezident pre oblasť prieskumu a produkcie Berislav Gaso, kontrakt posilňuje stabilitu spoločnosti. Dodal, že MOL s akvizíciami nekončí a bude sa obzerať aj po ďalších možnostiach, "nebude sa však náhliť".
      Kúpa azerbajdžanských aktív Chevronu zvýši produkciu firmy MOL zhruba o 20.000 barelov denne (1 barel = 159 litrov), pričom produkcia sa zvýši na 120.000 až 130.000 barelov denne.
      Okrem Chevronu plánuje podiel v ACG predať aj jeho väčší konkurent, americký koncern Exxon Mobil. Jeho podiel v ložisku ACG tvorí 6,8 %.
      Ložisko ACG bolo objavené ešte začiatkom 70. rokov 20. storočia, keď Azerbajdžan bol súčasťou Sovietskeho zväzu. Je to najväčšie ropné ložisko v azerbajdžanskom sektore Kaspického mora, ktorého produkcia dosiahla minulý rok v priemere 584.000 barelov denne.