Koronakríza stlačila ropný koncern Repsol do kvartálnej straty

Španielska ropná a plynárenská spoločnosť Repsol zaznamenala v 2. kvartáli aj celom 1. polroku stratu, keď v dôsledku pandémie nového koronavírusu výrazne zredukovala pôvodne optimistické očakávania v súvislosti s cenami ropy a plynu a z hodnoty aktív odpísala 1,5 miliardy USD (1,3 miliardy eur). Informovala o tom agentúra TASR.

 

Pokles dopytu v reakcii na koronakrízu ešte výraznejšie zvýšil tlak na energetický sektor. Ten už skôr zaťažil pokles cien ropy v dôsledku sporov medzi producentmi ropy, ako aj výraznejší presun k nízkouhlíkovým zdrojom energie. Z tohto dôvodu už uskutočnili odpisy z hodnoty svojich aktív firmy ako Eni, BP či Shell.
Historický pokles cien ropy a plynu spôsobený pandémiou nového koronavírusu sa odrazil aj na výsledkoch Repsolu. Spoločnosť vo štvrtok uviedla, že za 2. kvartál zaznamenala čistú stratu takmer 2 miliardy eur. V rovnakom období minulého roka evidovala zisk 525 miliónov eur. Na upravenej báze firma zaznamenala stratu 258 miliónov eur oproti zisku 497 miliónov eur v 2. štvrťroku minulého roka.
Výsledky za 2. kvartál výrazne ovplyvnili aj hospodárenie za celý 1. polrok. Za ten Repsol dosiahol stratu 2,48 miliardy eur.
Spoločnosť v súčasnosti očakáva, že cena ropy Brent bude v období 2020 - 2050 dosahovať v priemere 59,6 USD za barel (159 litrov). Pôvodne počítala s tým, že do roku 2035 vzrastie na 87 USD/barel, čo bolo omnoho viac, než odhadovala väčšina konkurentov.