Korčok: Pozícia SR k projektu Nord Stream 2 nie je ovplyvnená postojom USA

Pozícia Slovenska voči plynovodu Severný prúd 2 (Nord Stream 2) je dávno známa a nemá žiadnu spojitosť s postojom novej americkej administratívy. Uviedol to v utorok v Bruseli minister zahraničných vecí SR Ivan Korčok po vystúpení nového šéfa americkej diplomacie Antonyho Blinkena k spornému plynovodu. Informovala o tom agentúra TASR.

 

      Americký minister zahraničných vecí využil rokovania ministrov zahraničných vecí NATO v Bruseli aj na to, aby vyvinul tlak na Nemecko, aby odstúpilo od projektu Nord Stream 2 spájajúceho Rusko s Nemeckom a v tejto súvislosti pohrozil novými sankciami pre podniky, ktoré sa zúčastňujú na výstavbe plynovodu.
      Korčok na otázku TASR, ako vníma vyjadrenia Blinkena v tejto záležitosti, odpovedal, že pozícia Slovenska k plynovodu Severný prúd 2 sa neodvíja od postoja Spojených štátov.
      "Naša pozícia k tomuto projektu je dlhodobo známa. To nie je otázka ani novej administratívy USA, ani starej, ani súčasnej slovenskej vlády, ani tej predchádzajúcej. Tu je jasný postoj, že tento projekt nevnímame pozitívne preto, lebo podľa nás nezapadá do konceptu zvyšovania energetickej bezpečnosti. Neznižuje závislosť od jedného zdroja plynu, v tomto prípade z Ruskej federácie," povedal Korčok.
      Šéf slovenskej diplomacie dodal, že kritizovaný plynovod posilňuje jednu vetvu dodávok plynu, na ktorú, ak dôjde k jej sprevádzkovaniu bez ďalších dohôd, bude doplácať aj Slovensko.
      "My chceme zachovať tranzit cez Slovenskú republiku do západnej Európy," zdôraznil Korčok a v tejto súvislosti upozornil na kľúčovú pozíciu Ukrajiny, ktorá podľa neho nemôže byť obídená, lebo ide o strategicky významnú krajinu z hľadiska energetickej bezpečnosti. "Preto náš národný postoj je v tomto jasný," uviedol Korčok.