Koncern ConocoPhillips zníži ťažbu a ešte výraznejšie obmedzí výdavky

Americký ropný koncern ConocoPhillips zníži produkciu, ešte výraznejšie obmedzí kapitálové výdavky a pozastaví program spätného odkúpenia akcií. Uviedla to vo štvrtok spoločnosť, ktorá tak reaguje na prepad cien ropy v tomto roku. Správu priniesla agentúra TASR.

      Firma oznámila, že v súčasnosti znižuje ťažbu z ropných pieskov v lokalite Surmont v Kanade, a to približne o 100.000 barelov denne (1 barel = 159 litrov). Zároveň plánuje v máji začať s redukciou ťažby aj vo viacerých štátoch USA, pričom spočiatku zníži produkciu o 125.000 barelov denne.
      Ako ukázali údaje spracované agentúrou Reuters, producenti ropy v Severnej Amerike oznámili doteraz produkčné škrty v objeme viac než 550.000 barelov ropného ekvivalentu denne. Ďalšiu redukciu pravdepodobne oznámia v rámci štvrťročných hospodárskych výsledkov, ktoré by mali zverejniť v nasledujúcich týždňoch.
      Americké ministerstvo energetiky očakáva, že produkcia ropy v USA klesne tento rok približne o 500.000 barelov na zhruba 11,8 milióna barelov denne.
      Spoločnosť ConocoPhillips zároveň uviedla, že kapitálové výdavky zníži o ďalších 1,6 miliardy USD na 4,3 miliardy USD (3,94 miliardy eur). Minulý mesiac firma oznámila zníženie kapitálových výdavkov o 700 miliónov USD. V porovnaní s pôvodnými plánmi výdavkov na tento rok ich tak spoločnosť zredukuje približne o 35 %. Okrem toho dodala, že program spätného odkúpenia akcií v objeme 3 miliardy USD ročne, ktorý minulý mesiac zredukovala o polovicu, sa rozhodla pozastaviť.