Koncern BP obvinený z hrubej nedbanlivosti

Až do výšky 21 miliárd dolárov by sa mohla vyšplhať pokuta udelená Spojenými štátmi americkými koncernu BP za masívny únik ropy z hlbokomorského vrtu po havárii ropnej plošiny Deepwater Horizon v Mexickom zálive.

Americké ministerstvo spravodlivosti obvinilo BP z hrubej nedbalosti a úmyselného pochybenia. Prípad havárie Deepwater Horizon by sa mal dostať pred súd v New Orleanse začiatkom budúceho roka a podľa ostrých vyjadrení amerických predstaviteľov nemôže BP počítať s miernym postihom. 

Pri explózii plošiny Deepwater Horizon v apríli 2010 prišlo o život jedenásť pracovníkov a celá konštrukcia sa zrútila na mroské dno. Následne experti z BP a ďalších spoločností neboli schopní štvrť roka zastaviť únik ropy z poškodeného hlbokomorského vrtu.  Do ekosystémov Mexického zálivu sa dostalo odhadom 5 miliónov barelov ropy. Odborníci z kompetentných úradov v Spojených štátoch amerických sú presvedčení, že explózii sa dalo predísť jednoduchou tlakovou skúškou vrtu, ktorú však BP hrubo zanedbala.  

Spoločnosť BP vyplatí odškodné vo výške takmer 8 miliárd dolárov jednotlivcom (rybári, hoteliéri, čistiace tímy), ktorým havária spôsobila problémy. BP sa zatiaľ nedohodla na odškodnom s vládou USA, štátmi z oblasti Mexického zálivu, ani so svojimi partnermi, s ktorými prevádzkovala ťažobnú plošinu Deepwater Horizon.