Kazašské železnice KTZ pozastavili pre ruský zákaz vývoz uhlia a LPG na Ukrajinu

Kazašská štátna železničná spoločnosť KTZ pozastavila dodávku uhlia a skvapalneného ropného plynu (LPG) na Ukrajinu po tom, ako Rusko, ktoré je tranzitnou krajinou, vývoz týchto produktov zo svojho územia zakázalo. Uviedla to agentúra TASR.

      Rusko už v polovici apríla oznámilo, že od 1. júna nebude povolený vývoz ruskej ropy, ropných produktov a uhlia na Ukrajinu bez špeciálneho povolenia. Koncom minulého týždňa kazašská KTZ svojim zákazníkom poslala list, v ktorom ich informovala o tom, že tento zákaz sa týka aj dodávok z Kazachstanu, ktoré prechádzajú cez ruské územie.
      Zákaz sa týka kazašských producentov ropy a plynu vrátane spoločnosti Tengizchevroil kontrolovanej americkými koncernami Chevron a ExxonMobil, ruským Lukoilom a kazašskou firmou KazMunayGas. Tengizchevroil je najväčším kazašským dodávateľom LPG na Ukrajinu.
      Kazašský LPG sa vlani podieľal na celkovom objeme dovozu tejto suroviny na Ukrajinu 18,8 %. To predstavovalo výrazný rast oproti roku 2017, keď dovoz LPG z Kazachstanu dosiahol 4,8 % z celkového objemu importu. Okrem toho v minulom roku dodal Kazachstan Ukrajine aj približne 455.000 ton uhlia.