Katar výrazne zvýši produkciu skvapalneného zemného plynu

Katar výrazne zvýši produkciu skvapalneného zemného plynu (LNG), ktorá je už teraz najväčšia na svete, vďaka bohatším zásobám suroviny. Oznámil to minister energetiky Sad al-Kaabi. Správu priniesla agentúra TASR.

      Podľa jeho slov Katar do roku 2027 zvýši produkciu LNG zo súčasných 77 miliónov ton ročne na 126 miliónov ton/rok. Emirát v Perzskom zálive pôvodne avizoval nárast produkcie do roku 2024 na 110 miliónov ton ročne.
      Minister nezverejnil žiadne údaje o očakávaných investíciách potrebných na splnenie nového cieľa. Povedal však, že preukázané zásoby plynu v tzv. Severnom poli, o ktoré sa Katar delí s Iránom, sú vyššie, ako sa odhadovalo, zhruba v objeme 50 biliónov kubických metrov (m3). Takmer všetky katarské zásoby plynu sa nachádzajú v Severnom poli, najväčšom plynovom poli na svete.
      „Štúdie a skúšobné vrty potvrdili schopnosť produkovať veľké množstvá plynu po rozšírení Severného poľa až po oblasť blízko priemyselného centra Ras Laffan," uviedol minister. Okrem toho toto pole obsahuje aj 70 miliárd barelov (1 barel = 159 litrov) kondenzátov alebo skvapalneného zemného plynu a veľké množstvo LPG (liquefied/light petroleum gas - skvapalnený ropný plyn), etánu a hélia. „Toto sú veľmi dôležité zistenia, ktoré budú mať veľký pozitívny vplyv na katarský plynárenský priemysel,“ povedal al-Kaabi.
      Malý emirát, ktorý susedia v Perzskom zálive od júna 2017 bojkotujú, denne vyprodukuje aj vyše 500.000 barelov ropy. Nové plány zvýšia celkovú produkciu uhľovodíkov v Katare približne na 6,7 milióna barelov ropného ekvivalentu denne zo súčasných 4,6 milióna.
      Plyn podporil hospodársky rast Kataru, ktorý sa tak stal jednou z najbohatších krajín sveta, čo mu pomohlo úspešne sa uchádzať o finále svetového pohára vo futbale v roku 2022.